ماساژ
درای نیدلینگ
الکتروتراپیی
مکانوتراپی
 
 

نقرس

نقرس بیماری است که بر اثر تجمع زیاد ماده ای به نام اسید اوریک Uric acid در بدن ایجاد شده و میتواند موجب بروز علائمی مثل درد و تورم در مفاصل شود. بروز نقرس میتواند ارتباط نزدیکی با مصرف زیاد غذاهای پر پروتئین بخصوص گوشت داشته باشد.

اسید اوریک اضافی موجود در خون به شکل کریستال هایی در مفاصل ته نشین شده و باعث قرمزی، متورم و گرم شدن، درد وتهاب یک یا چند مفصل می گردد که بیشتر در انگشت شست پا، پاشنه پا، قوزک پا، زانو و آرنج ظاهر می شود.

از علائم شایع این بیماری درد و تورم ناگهانی مفصل بخصوص مفصل متاتارسوفالانژیال شست است. بروز ناگهانی درد و تورم مفصل را حمله نقرسی مینامند. ضربات مکرر به این مفصل (مثلا بدنبال راه رفتن طولانی) موجب میشود کریستال های اسید اوریکی که قبلا در بافت های مفصل رسوب کرده ناگهان به داخل مفصل ریزش کرده و موجب پاسخ التهابی بدن به آن شوند. هر عاملی که بتواند سطح اسید اوریک خون را به ناگهان بالا ببرد ( مانند بروز کم آبی در بدن، مصرف الکل و اسیدی شدن خون) هم میتواند موجب حملات نقرسی شود.

حملات درد و تورم مفصل شست پا در نقرس معمولا شبانه است. در طول روز به علت وضعیت ایستاده بدن، مایع میان بافتی زیادی در اندام تحتانی و بخصوص پایین ترین قسمت های آن یعنی پاها جمع میشود. شب هنگام و وقتی بیمار دار کشیده و به حالت افقی درمیاید این مایع میان بافتی دوباره به جریان خون برمیگردد. در این بازگشت، مایعات زودتر از اسید اوریک به جریان خون برمیگردند و در نتیجه غلظت اسید اوریک در پا افزایش میابد. این اسید اوریک در مفاصل پا رسوب میکند و چون در شب پا سردتر میشود این سرما به رسوب کریستال های اسید اوریک در مفصل پا کمک میکند. به همین علت بروز حملات درد و تورم مفصل در شب بیشتر است.

حدود 95 درصد از مردان و 5 درصد از زنان دچار نقرس می شوند. زنان قبل از یائسگی، جزو گروه درگیر با نقرس می باشند.

 

عواملی که موجب افزایش اسید اوریک و ایجاد نقرس می شوند:

·          افزایش تولید اسید اوریک به وسیله بدن

·         کاهش خروج اسید اوریک توسط کلیه ها

·         افزایش دریافت غذاهای پورین

·         بیماری های حاد

·         ضربه روحی

·         جراحی

·         تب

·         کمبود آب بدن

·         خوردن بیش از حد شام

·         بعضی از داروها مانند: آسپرین

 

آیا شما در معرض خطر هستید؟
بعضی مشکلات احتمال بروز نقرس را افزایش می دهند. این مشکلات و بیماری ها شامل: افزایش فشار خون، دیابت نوع 1 و 2، کلسترول بالا، مشکلات گوارشی، کاهش توده عضلانی، چاقی، مصرف غذاهای پورین دار، گرسنگی یا کم خواری، بیماری های کلیوی و لوسمی (سرطان خون) و پسوریازیس (نوعی بیماری پوستی) و ناهنجاری در هموگلوبین.

 

علائم بیماری نقرس

·         درد شدید و حساسیت در مفصل آسیب دیده

·         ورم و التهاب و قرمزی در مفصل آسیب دیده

·         احساس گرمی پوست روی مفصل و خشکی آن که می تواند باعث روشن و قرمز شدن پوست شود.

علاوه بر این بعضی افراد ممکن است با حالت تهوع، بی اشتهایی و مقدار کمی تب در زمان ابتلا به بیماری مواجه شوند

عموما درگیری مفصل شست پا بیشتر از هر جای دیگری از بدن است؛ البته ممکن است این بیماری با ورم و درد مفاصل دیگر مثل مچ پا یا زانو هم خود را نشان دهد ولی حالت اول بسیار شایع تر است.
در صورتی که اسیداوریک زیادی در بدن به مدت مدید وجود داشته باشد حتی ممکن است این بلورها در بافت کلیه رسوب کنند و کل بدنه کلیه را تخریب و بیمار را دچار نارسایی کامل کلیه ها کنند.


در افراد دچار نقرس رسوب بلورهای اسیداوریک در بافت های دیگر بدن مثل زیر پوست بخصوص پوست آرنج و مچ دست به صورت برجستگی دیده می شود که می تواند باعث التهاب بورس مفاصل و درد شود. این برجستگی های زگیل مانند می توانند در لاله گوش هم دیده شوند که علامت خاص نقرس است.

 

درمان

درمان نقرس شامل دو مرحله است. در مرحله اول باید سعی کرد تا حمله نقرسی یعنی درد و تورم مفصل بیمار سریعا کاهش یابد و مرحله بعدی درمان پیشگیری از بروز حملات بعدی است. برای کاهش درد و التهاب مفصل از اقدامات زیر استفاده میشود

  • سرد کردن مفصل
  • بالا نگه داشتن مفصل
  • مصرف داروهایی مانند کلشی سین در صورتیکه بیمار به دلایلی نتواند از داروهای ضد التهابی استفاده کند
  • مصرف کوتاه مدت کورتیکوستروئیدها در صورتیکه بیمار به علت مشکلات کلیوی نتواند از کلشی سین استفاده کند.

 

در درمان بلند مدت، هدف کاهش اسید اوریک بدن است تا بتوان از آن طریق احتمال بروز حملات بعدی را کاهش داد. اقدامات زیر در این راستا انجام میگیرند.

  • تغییر رژیم غذایی بطوریکه بدن اسید اوریک کمتری تولید کند. مصرف کمتر گوشت قرمز ، جگر و کلیه و غذاهای دریایی و حبوبات که پروتئین زیادی دارند مهم است.
  • مصرف داروهایی که موجب دفع بهتر اسید اوریک از طریق ادرار شود مانند پروبنسید یا داروهایی که موجب کاهش تولید آن در بدن میشوند مانند آلوپورینول. نکته مهم در استفاده از این داروها اینست که باید بعد از اتمام حملات نقرسی مصرف شوند و گرنه ممکن است موجب تشدید حمله شوند.
  • مصرف آب فراوان برای افزایش دفع آن از کلیه
  • کاهش وزن
  • ورزش

در صورت تخریب شدید مفصلی ممکن است نیاز به عمل جراحی تعویض مفصل وجود داشته باشد.

 

فیزیوتراپی

سبک زندگی ساکن بدون انجام فعالیت های ورزشی و ابتلا به چاقی و نیز فشار خون همگی از فاکتورهای ریسک مربوط به بیماری نقرس زانو است. به همین دلیل، در مراکز تخصص فیزیوتراپی به همه بیماران مبتلا به بیماری نقرس زانو کمک می شود تا از برنامه های حرکتی مناسب به منظور کاهش فاکتورهای ریسک ابتلا به بیماری استفاده کنند و این حرکت ها می تواند به کاهش تعداد دفعات عود بیماری نقرس و علائم ناشی از بیماری کمک موثر کند.

در این حالت متخصص فیزیوتراپی می تواند مشاوره لازم را درباره حرکت های تمرینی مناسب با توجه به شرایط به شما ارائه کند. علاوه بر این ممکن است بعضی بیماران متوجه شوند انجام حرکت های ورزشی در استخر به همراه سایر تمرین های کششی و تقویتی برای آن ها ساده تر است و درد کمتری را در مفاصل آن ها ایجاد می کند. به هر حال باید توجه داشت این حرکت های ورزشی بهتر است در بین دفعات ابتلا به بیماری استفاده شود و بهره گیری از آنها در زمان عود بیماری مناسب نیست.

 

 درمان های تغذیه ای نقرس

·         درمان با گیلاس وتوت فرنگی: گیلاس و توت فرنگی شیرین یا ترش، در درمان نقرس بسیار مهم است. شما در حدود 10 تا 25 عدد گیلاس یا توت فرنگی در روز مصرف کنید. این میوه ها اگر تازه باشند بهتر است، ولی کنسرو شده هم ایرادی ندارد.

·         درمان با آب سبزیجات: آب هویج همراه با خیار و چغندر، بهترین درمان کننده نقرس می باشد. روزانه 500 میلی لیتر آب سبزیجات (آب چغندر و آب خیار هر کدام 100 میلی لیتر و آب هویج 300 میلی لیتر) بنوشید.

·         درمان با لوبیا: آب لوبیا را بگیرید و هر روز 150 میلی لیتر از آن را بنوشید.

·         درمان با سیب: سیب به عنوان یکی از بهترین درمان کننده های نقرس شناخته شده است. سیب دارای اسید مالیک می باشد که باعث خنثی کردن اثر اسید اوریک می گردد. پیشنهاد شده که بعد از هر وعده غذا، 1 عدد سیب مصرف شود.

·         درمان با موز: مصرف موز 3 تا 4 عدد در روز برای درمان نقرس پیشنهاد شده است.

·         درمان با لیموترش: ویتامین C به عنوان درمانی برای مفصل دردناک شناخته شده است. نصف لیمو ترش را در 1 لیوان آب بریزید و 3 بار در هفته میل کنید.

·         درمان با میوه: 3 تا 4 عدد میوه در روز مصرف کنید.

·         درمان با غذاهای طبیعی: میوه و سبزیجات و دانه ها و یا جوانه ها برای درمان نقرس بسیار مفید می باشد.

·         درمان با آب ولرم

·         درمان با حمام نمک: دو بار در روز پای خود را در آب و نمک بگذارید. برای این کار 250 تا 500 میلی گرم نمک را در آب داغ حل کنید.

·         درمان با هوای تازه، ورزش کردن و کم کردن استرس

 

توصیه های تغذیه ای:

·         از زیاد مصرف کردن ویتامین C بپرهیزید، زیرا این ویتامین افزایش دهنده تولید اسید اوریک می باشد.

·         از زیاد مصرف کردن ویتامین B3 بپرهیزید (بیشتر از 50 میلی گرم در روز) . زیادی نیاسین جلوی خروج اسید اوریک را از بدن می گیرد.

·         از مصرف کردن مکمل های آهن جدا بپرهیزید. زیادی آهن در خون باعث ورود اسید اوریک در مفاصل می باشد.

 

آنچه نباید بخورید

کله پاچه(سیرابی، جگر، قلوه و غیره) باید به طور حتم از بشقاب‌های شما حذف شود. برخی از غذاهای دریایی مانند ماهی کولی، ساردین، تخم ماهی و غیره نیز جایی در برنامه‌ی غذایی شما ندارند. در رژیم غذایی مناسب برای مقابله با بیماری نقرس سبزیجاتی مانند اسفناج، مارچوبه و قارچ نیز جزو ممنوعه‌ها محسوب می‌شوند.

توجه داشته باشید که نوشیدنی‌هایی مانند نوشابه‌های گازدار و نوشیدنی‌های الکلی نیز برای شما مضر خواهد بود.

 

این مواد غذایی را محدود کنید

مصرف ماهی آزاد، ماهی قزل آلا و غذاهای دریایی دیگر را محدود کنید. این توصیه در مورد حبوباتی مانند عدس، لوبیا، نخودفرنگی و غیره، همچنین تخم مرغ، شیر و پنیر نیز صادق است.

 

 

 

ورود به سایت

نمایش آمار بازدیدکنندگان

2302670
امروز
دیروز
هفته جاری
هفته گذشته
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
50
1576
5618
2290967
28300
40066
2302670

آی‌پی شما: 3.233.232.21
امروز: Fri، 29 Mar 2024 - ساعت: 09:03:09
 

کلینیک فیزیوتراپی بهنود با همکاری

 فیزیوتراپیست مهدیه جعفری (کارشناس ارشد)

مولف کتاب سکته مغزی، راههای مقابله، پیشگیری و توانبخشی و محقق چندین مقاله 

فیزیوتراپیست کورش معصوم زاده (کارشناس ارشد)

فیزیوتراپیست رسمی فدراسیون پزشکی ورزشی، تنها فیزیوتراپیست اعزامی به بازیهای المپیک جوانان 2014 نانجینگ چین

در دو شیفت صبح و عصر آماده ارائه خدمات می باشد

 
 


آدرس: کرج، سه راه رجایی شهر(گوهردشت)

نرسیده به بازار ملاصدرا، ولیعصر 4، مرکز جراحی دی

فیزیوتراپی بهنود

026-32756713

09397198886

 

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به کلینیک فیزیوتراپی بهنود می باشد. 1394©