ماساژ
درای نیدلینگ
الکتروتراپیی
مکانوتراپی
 
 

فیزیوتراپی بهنود کرج/ فیزیوتراپی تخصصی تعویض مفصل

فیزیوتراپی در تعویض مفصل زانو

Image result for ‫تعویض مفصل زانو‬‎

فیزیوتراپی تخصصی تعویض مفصل

 

در کلینیک ما درمان و فیزیوتراپی تخصصی بیماران تعویض مفصل شامل کاهش درد، ورم و افزایش دامنه حرکتی با تکنیک های ملایم و به روز دنیا و بر اساس پروتکل های جهانی و متناسب با توان و تحمل بیمار برنامه ریزی میشود  و این امر موجب رضایت و بهبودی کامل بیمار میشود.

تعویض مفصل زانو که به آن آرتروپلاستی زانو Knee arthroplasty هم میگویند 

نوعی جراحی است که با استفاده از آن سطح مفصلی استخوان های ران و ساق در مفصل زانو را با یک سطح مصنوعی جایگزین میکنند. مهمترین هدف تعویض مفصل زانو از بین بردن دردی است که در زانو براثر ساییدگی و آرتروز، روماتیسم و یا تخریب سطح مفصلی ایجاد شده است. بدست آوردن دامنه حرکتی مطلوب در مفصل زانو و اصلاح تغییر شکل های ایجاد شده در زانو از دیگر بکار گیری مفصل مصنوعی زانو است.

وقتی غضروف مفصلی زانو به هر علتی تخریب میشود حرکت مفصل دردناک شده و مفصل دچار خشکی و محدودیت حرکتی میشود. در این وضعیت میتوان با تعویض سطوح مفصلی حرکات مفصل را بهتر کرده و درد را از بین برد. عمل جراحی تعویض مفصل زانو یکی از موفق ترین اعمال جراحی است. در غالب اوقات مفصل مصنوعی زانو بیش از 20 سال عمر میکند.


تعویض مفصل مناسب برای چه سنی است؟

عمل جراحی تعویض مفصل زانو بیشتر در افراد مسن و میانسال انجام میشود ولی امروزه با بکارگیری مفاصل مصنوعی بهتر و تکنیک های جراحی جدیدتر میتوان در سنین جوانی و حتی نوجوانی هم این عمل را انجام داد. سن بیمار، وزن وی و یا جنسیت او عامل تعیین کننده در تصمیم گیری برای انجام جراحی نیست و مهمترین عامل در تصمیم گیری شدت درد بیمار و ناتوانی است که این درد برای زندگی بیمار ایجاد کرده است. البته باید این نکته را در نظر داشت که در افراد چاق احتمال عفونت بعد از جراحی 3 برابر و احتمال لق شدن مفصل 1.5 برابر افراد معمولی است.

گرچه ممکن است اینطور به نظر برسد که انجام جراحی تعویض مفصل زانو در سنین پایین فرد را مجبور میکند تا در سنین بالاتر یک بار دیگر مفصل را جایگرین کند ولی مطالعات نشان داده است که هرچه این عمل جراحی زودتر انجام شود نتیجه آن در از بین بردن درد و خشکی مفصل بهتر خواهد بود.


تعویض مفصل زانو برای چه نواحی از زانو انجام میشود؟

جراحی تعویض مفصل زانو شامل تعویض چند بخش از مفصل زانو یا کل اجزای آن با یک ایمپلنت به منظور ترمیمی سطوح تحمل کنننده وزن آسیب دیده ای که باعث درد می شوند، می باشد. جراحی تعویض مفصل زانو کامل شامل تعویض هر سه جزء مفصل آسیب دیده می شود.

تعویض مفصل زانو جزئی شامل تعویض یک یا دو بخش زانو می شود و بخش های آسیب ندیده را حفظ می کند. با وجود این که روش های جراحی و غیرجراحی به جز تعویض مفصل زانو وجود دارد، که اغلب باعث تسکین موقتی می شوند، راه حل طولانی مدت برای اغلب مشکلات تخریبی زانو تعویض مفصل زانو است.

طرح های ایمپلنت مختلف متعددی وجود دارد، اما هر کدام باعث ثبات و حرکت احیا شده می شود. روی هم رفته، جراحی تعویض مفصل زانو دو منفعت را در پی دارد:

(1) حذف درد

(2) بهبود دامنه حرکتی.

در بین تمامی روش های جراحی ممکن، تعویض کامل مفصل زانو بیشترین بهبود کیفیت زندگی را عرضه می کند. این روش درصد موفقیت بالایی دارد

علت در زانو


شایع ترین علت درد مزمن زانو و ناتوانی آرتریت است. اگر چه آرتریت انواع مختلفی دارد، اغلب زانو درد ها ناشی از سه نوع آرتریت هستند: 

آرتروز زانو  
روماتیسم مفصلی 
و آرتریت پس از ضربه هستند.


بسته به میزان مشکلات زانو، پزشک قبل از تصمیم برای عمل زانو روش های درمانی محافظه کارانه را پیشنهاد می کند. روش های درمانی محافظه کارانه شامل

 دارو، تزریق ، زانو بند و فیزیوتراپی می شوند. 

در صورتی که هیچ کدام از این روش های درمانی نتوانند به شما در از سرگیری برخی از عملکردهای زانو کمک کنند، جراحی تعویض مفصل زانو بهترین انتخاب برای شما خواهد بود.


دوره بهبودی بعد از جراحی

اغلب بیماران که جراحی کامل مفصل زانو را انجام می دهد در عرض چند هفته پس از جراحی بهبود قابل توجهی پیدا می کنند. درد ناشی از زانوی آسیب دیده وقتی یک سطح لغزش جدید ایجاد شود، تسکین پیدا می کند. بیمارانی که عمل جراحی تعویض مفصل زانو را انجام داده اند روز پس از جراحی می توانند بایستند و مفصل زانو را حرکت دهند. پس از حدود شش هفته، اغلب بیماران با پشتیبانی کم می توانند به راحتی راه بروند. پس از ترمیم استحکام عضلانی، بیمارانی که جراحی تعویض زانو را انجام می دهد می توانند بسیاری از فعالیت ها بجز دویدن و پریدن را انجام دهند.

بعد از عمل

شما عموما بسته به سرعت بهبودی بین 1 تا 4 روز در بیمارستان بستری می شود. قبل از ترخیص از بیمارستان، باید به اهداف متعددی دست پیدا کنید که از قرار زیر هستند:

•    رفتن به رخت خواب و بیرون آمدن از آن بدون کمک گرفتن از دیگران

•    کنترل درد قابل قبول

•    توانایی خوردن، نوشیدن و دستشویی رفتن

•    راه رفتن با وسایل کمکی ( مثل عصاف واکر) در سطح صاف و توانایی بالا رفتن یا پایین آمدن دو یا سه پله

•    توانایی اجراحی حرکات ورزشی خانگی تجویز شده

•    درک هر گونه توصیه ای که در مورد پیشگیری از آسیب دیدگی و تضمیمن بهبودی مناسب برای شما تجویز شده است


پس از جراحی تعویض مفصل زانو، نباید برای حداقل شش هفته پای آسیب دیده خود را بپیچانید یا گردش دهید. همچنین در طول این زمان، در هنگام دراز کشیدن در رخت خواب، باید زانوی آسیب دیده را تا حد امکان صاف نگه دارید. زانو زدن و چمباتمه زدن نیز تا مدتی پس از جراحی مفصل زانو باید انجام نشود.
پزشک شما را به یک فیزیوتراپیست به منظور انجام فیزیوتراپی تعویض مفصل زانو ارجاع می دهد. فیزیوتراپیست روش ها و تجهیزات سازگاری را برای شما به منظور فیزیوتراپی پس از تعویض مفصل زانو ارائه می کند که به شما در پیروی از دستورالعمل ها و توصیه ها و در عین حال اجرای فعالیت های روزانه کمک می کند.


نکات زیر  بهبودی شما در خانه را آسان تر می سازند:

•    ناحیه زخم را تمیز و خشک نگه دارید. یک بانداژ در بیمارستان بر روی ناحیه زانو قرار داده می شود و باید در صورت نیاز تعویض شود. قبل از ترخیص از بیمارستان نحوه تعویض پانسمان را یاد بگیرید.

•    در مورد زمان دوش گرفتن از پزشک مشورت بگیرید.

•    در صورتی که زخم قرمز به نظر می رسد یا لخته کرد، فورا به پزشک اطلاع دهید. این نشانه عفونت است.

•    ورم خفیف تا متوسط برای سه تا شش ماه اول پس از جراحی نرمال است. برای کاهش ورم، پای خود را کمی بالا بیاورید و یخ روی آن قرار دهید.پوشیدن جوراب های فشاری نیز به کاهش ورم کمک می کند.

•    داروها را برطبق دستورالعمل پزشک مصرف کنید. داروهای خانگی شامل قرص های مسکن و غیرمسکن ، یا داروهای رقیق کننده خون قابل تزریق، داروهای نرم کننده مدفوع و داروهای ضد تهوع می شود.

•    بالا رفتن از پله باید خیلی کم انجام شود. طوری برنامه ریزی و سازماندهی کنید تا حد ممکن از پله ها بالا یا پایین نروید. درصورت نیاز به بالا و پایین رفتن از پله نحوه بالا و پایین رفتن را از فیزیوتراپیست خود بپرسید.

•    یک صندلی محکم با پشت صاف برای پیروی از این توصیه ها مفید است. صندلی های لمیدنی نباید مورد استفاده قرار گیرند.

•    برای کمک به جلوگیری از افتادن، تمامی فرش ها باید از روی زمین برداشته شوند و اقلام اضافی داخل اتاق ها باید خارج شوند.

•    شما باید قبل از شروع کردن فعالیت هایی از قبیل رانندگی و ورزش از پزشک خود مشورت بگیرید.


تصمیم گیری برای تعویض مفصل زانو کار ساده ای نیست و می توان گفت یکی از مهم ترین رویدادهای زندگی یک فرد به حساب می آید. در صورتی که تصمیم بگیرید این عمل را انجام دهید مجبور خواهید شد بخاطر درد پس از عمل، کم 
 تحرک و توانبخشی و فیزیوتراپی، چند ماهی وقت صرف کنید. و البته مشابه هر عملی بسیار مهم و ضروری است که فواید و مضرات در کنار هم مورد بررسی دقیق قرار بگیرد.


فواید تعویض مفصل

دو دلیل عمده برای انجام عمل تعویض زانو وجود دارد. بهترین دلیل، تسکین و تخفیف درد بیمار است.
در جریان عمل تعویض مفصل زانو یا لگن، جراح سطح آسیب دیده و دردناک مفصل را خارج کرده و آن را با ایمپلنت های فلزی یا پلاستیکی جایگزین می کند. این کار بیمار را از شر درد و ناراحتی خلاص می کند، چرا که دیگر عامل درد یعنی غضروف و استخوان آسیب دیده ای وجود ندارد.
دلیل دوم بهبود عملکرد مفصل است، اما این نتایج کمتر قابل پیش بینی است. پس از یک عمل جایگزینی مفصل، بسیاری از افراد قادرند راحت تر راه بروند. بعضی ها حتی ممکن است بتوانند دوچرخه سوار شوند یا بازی گلف کنند. اما هیچ تضمینی در این ارتباط وجود ندارد. عموما به بیمار توصیه میشود که کارهای پر خطر و اسیب زننده انجام نشود تا طول عمر مفصل بیشتر شود و بیمار درگیر مشکلات ناشی از اسیب مفصل تعویض شده نگردد.
 

انتظارات واقع بینانه داشته باشید

عمل تعویض مفصل می تواند درد را درمان کرده و تسکین دهد، اما هیچ گاه برای شما مفصلی نمی شود که در جوانی داشتید. بیمار نباید انتظار داشته باشد که مفصل جایگزین شده، همان گونه عمل کند که ۲۰ یا ۳۰ سال پیش مفصل سالم داشت.

مفصل جدید به شما این امکان را می دهد که راحت تر پیاده روی کنید و یا از پله ها بالا و پایین بروید، ولی نباید انتظار داشته باشید که غیر ممکن ها ممکن شوند! به هر حال اگر درد زندگی شما را مختل کرده و بر روش زندگیتان تاثیر گذاشته، به گزینه عمل تعویض زانو نیز فکر کنید.


خطرات

مشابه هر عملی، عمل تعویض زانو نیز دارای خطرات مشابهی است. از جمله خطر عفونت یا لخته شدن خون. مبتلایان به بیماری های قلبی، دیابت کنترل نشده یا سیستم ایمنی ضعیف، آسیب پذیرترین گروه ها هستند. جراح برای پیشگیری از برخی خطرات از داروهای آنتی بیوتیک و رقیق کننده های خون کمک می گیرد.


مشکل دیگری که ممکن است پس از جراحی بیمار را تهدید کند آن است که گاهی مفصل جدید آنگونه که انتظار می رود، عمل نمی کند. ضعف و سفتی و چوب شدگی، به خصوص در زانو شایع ترین مشکل است. بیمارانی که فعالانه توانبخشی و فیزیوتراپی پس از عمل را دنبال نمی کنند، حداکثر دامنه حرکتی را دوباره پیدا نخواهند کرد. برای کسب بهترین نتیجه پس از عمل، بیمار باید برنامه های ورزشی، استراحت و درمان را با دقت و پشتکار دنبال کند. 

مشکل دیگری که از شیوع کمتری برخوردار است و گاهی بیمار با آن روبرو می شود، شل شدن ایمپلنت یا جایگیری نامناسب آن است. و لازم است توجه داشته باشید که ایمپلنت ها پس از حدوداً ۲۰ تا ۲۵ سال فرسوده خواهند شد. این بدان معناست که بیمار مجددا نیاز به انجام عمل تعویض مفصل پیدا می کند. اما در صورتی که بیمار مراقبتهای لازم را انجام ندهد عمر مفصل کوتاه میشود. بهتر است توصیه های لازم را از فیزیوتراپیست خود بپرسید تا بهترین نتیجه بعد از عمل را داشته باشد.


آیا مشکلات پزشکی در افراد پیر ممنوعیت برای تعویض مفصل زانو است؟

باید توجه داشت که هیچ عمل جراحی نمیتواند فاقد خطر باشد و این خطرات در سنین بالا تر و نیز مشکلات طبی طبیعتا افزایش میابد ، ولی به هر حال عمل جراحی تعویض زانو برای سنین بالا بوده و در افراد جوان اصولا نادر است و در صورتیکه آمادگیهای قبل از عمل به صورت صحیح صورت بگیرد و عمل جراحی توسط ارتوپد ماهر انجام گردد حتی در بیماران بالای ۸۰ سال و با سابقه بیماریهای قلبی، ریوی و یا دیابت هم قابل انجام وکاملا موفق است


بیشتر از۹۰ درصد کسانیکه تجربه انجام این جراحی را داشته اند از کاهش درد و بهبود عملکرد مفصل برای انجام کارها صحبت میکنند . بعد از این جراحی شما نمیتوانید مانند قبل یعنی قبل ازمبتلا شدن به آرتروز فعالیت های روزانه خود راانجام دهید. با انجام فعالیت های صحیح و سبک این مفصل جایگزین سالهای زیادی دوام می آورد.


بیمار جهت افزایش عمر مفصل چه بایدها و نبایدهایی را باید رعایت کند؟

نشستن و خوابیدن روی زمین ممنوع هر بار که فرد از زمین بلند میشود فشار زیادی به مفصل وارد میشود که در طولانی مدت مفصل را تخریب میکند

چهار زانو نشستن ممنوع

استفاده از توالت فرنگی ضروری است توالت معمولی یا ایرانی فشار زیادی به مفصل وارد می کند و عمر مفصل را کم میکند

بالا و پایین رفتن از پله برای مفصل بسیار مضر است اگر خانه بیمار پله دارد بهتر است تعداد دفعاتی که از پله بالا و پایین می رود به حداقل ممکن برسد

نشستن بیش از اندازه باعث افزایش ورم و درد میشود جهت کاهش ورم مچ پا را حرکت دهد و پیاده روی کند

موقع نشستن نباید پا به سمت بیرون بچرخد و همچنین نباید چیزی زیر زانو گذاشته شود زانو باید کاملا صاف باشد و به زمین بچسبد


انجام تمرینات ورزشی زیر نظر فیزیوتراپیست جهت افزایش قدرت و دامنه حرکتی بسیار ضروری است

اگر به دندان پزشکی مراجعه میکنید ایشان باید بداند که شما عمل تعویض مفصل انجام داده اید تاقبل از هرگونه جراحی بر روی دندان  برای شما آنتی بیوتیک تجویز کند.

در صورتیکه سفر هوایی دارید حتما از پزشک تان نامه ای مبنی بر اینکه تعویض مفصل شده اید بگیرید چونکه گیت به دلیل فلز موجود در مفصل هشدار می دهد.

شما باید به طور منظم وهر سال یکبار به پزشک ارتوپد مراجعه کنید و با انجام معاینات و عکس برداری توسط اشعه ایکس از سلامت زانو های خود مطلع شوید.

فیزیوتراپی 

فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل زانو شامل تمریناتی است که برای حفظ استقامت ماهیچه ها واستفاده از آنها طراحی شده است  این درمان به شما نحوه صحیح حرکت از یک موقعیت به موقعیت دیگر را نشان میدهد وبه شما استفاده ازوسایل کمکی هنگام راه رفتن را آموزش میدهد و موجب کاهش زانو درد میشود.

انجام ورزش زانو درد به طور منظم برای ترمیم حرکت و استحکام زانو و از سرگیری تدریجی فعالیت های روزمره برای ریکاوری کامل شما مهم هستند. جراح ارتوپد و فیزیوتراپیست توصیه می کنند که در طول ریکاوری اولیه  تقریبا روزی دو تا سه مرتبه به مدت بیست تا سی دقیقه در صورت امکان ورزش کنید و روزی دو تا سه مرتبه به مدت سی دقیقه پیاده روی کنید.  هر یک تا دو ساعت به مدت ده دقیقه پیاده روی در روزهای اول بعد از عمل توصیه میشود و بهتر است این زمان به تدریج افزایش یابد.

حرکات ورزشی را در سریع ترین زمان ممکن با نظر فیزیوتراپیست شروع کنید. شما می توانید این حرکات ورزشی را در اتاق بهبودی پس از جراحی شروع کنید. ممکن است در ابتدا احساس ناراحتی کنید، اما این حرکات ورزشی ریکاوری شما را سرعت می بخشند و در واقع درد پس از عمل شما را کاهش می دهد.

تمرینات تعویض مفصل زانو

 Image result for slr exercise

بالا بردن پای صاف
این تمرین به تقویت عضله چهار سر ران کمک می کند و ثبات مفصل زانو را بهبود می بخشد. هر چه عضله چهار سر ران قوی تر باشد کنترل بیشتری بر روی زانوی مصنوعی خود خواهید داشت.
به پشت بخوابید در حالی که پاهای خود را کاملا دراز کرده اید.  پای خود را حدود شش اینچ بالا ببرید و ۱۰ ثانیه (در این حالت) نگه دارید. 
تمرین را سه بار در روز هر بار بین پنج تا ده بار انجام دهید



پمپ مچ پا
Image result for ankle pump exercise
در حالی که بدنتان کاملا صاف است و به پشت دراز کشیده اید مچ هر دو پای خود را بالا ببرید طوری که نوک انگشتان پا به سمت خودتان باشد. سپس مچ پاهای خود را پایین ببرید به طوری که نوک انگشتان پا به سمت بیرون باشد. 

این تمرین به گردش خون و بازگشت آن به قلب برای کاهش تورم و  کاهش خطر ایجاد DVT ( ترمبوز ورید عمقی یا لخته خونی که می تواند خطرناک باشد) کمک می کند.

تمرین را حداقل سه بار در روز هر بار بین بیست تا سی بار حرکت تکرار شود


فشار به ران

Related image
با بدن صاف به پشت دراز بکشید و عضلات جلوی ران را با فشارپشت زانو به پایین و به سمت زمین صاف کنید. این حالت را به مدت پنج تا ده ثانیه حفظ کنید و بعد عضلات را شل کنید.

این تمرین هم سه بار در روز هر بار پنج تا ده بار تکرار کنید

این تمرین به کاهش تورم زانو کمک کرده عضله چهار سر ران دیستال را قوی می سازد. این حرکت برای ایستادن در حالی که زانو را قفل کرده ایم و همینطور برای راه رفتن بسیار مهم است.



لغزیدن پا به بیرون
Image result for leg abduction in supine exercise
به پشت دراز بکشید و پای خود را در حالی که کاسه زانو روبه بالاست به سمت بیرون از مرکز بدن و به کنار خود بکشید. آنگاه پا را به وضعیت اول برگردانید.

این تمرین به فعال کردن عضلات دور کننده و بخصوص عضله گلوتئوس مدیوس کمک می کند. این عضلات برای ثبات لگن در طول مرحله استانس راه رفتن بسیار مهم هستند.


خم کردن زانو
Related image
روی یک صندلی ثابت بنشینید و پای خود را به گونه ای خم کنید که به زیر صندلی برود در همان حال زانوی خود را تا آنجا که ممکن است خم کنید. این حالت را برای پنج تا ده ثانیه حفظ کنید سپس پا را به وضعیت استراحت بازگردانید.
این تمرین می تواند به بهبود دامنه حرکت شما کمک کند. این تمرین را میتوان با کمک پای سالم انجام داد.

تمرین را سه بار در روز هر بار بین پنج تا ده بار تکرار کنید.


لغزیدن پاشنه و خم کردن زانو
Related image

Image result for knee flexion in supine exercise

در حالیکه به پشت خوابیده اید پاشنه پا را روی تخت حرکت دهید و زانو را تا حد امکان خم کنید ده ثانیه نگه دارید و سپس زانو را صاف کنید. این تمرین را میتوان با کمک پای سالم و یا بدون کمک آن انجام داد.

این تمرین سه بار در روز هر بار بین پنج تا ده بار تکرار شود


کلیه تمرینات مرحله به مرحله و تدریجی  توسط فیزیوتراپیست اموزش داده میشود 
لازم است فیزیوتراپیست بیمار را از نظر وضعیت قدرتی چک کند و متناسب با وضعیت بیمار تمرینات را اموزش دهد

 

تمرینات ایستاده جهت بهبود راه رفتن و ایجاد تعادل

Image result for knee flexion in standing\ exercise

Image result for knee flexion in standing\ exercise

Image result for hip flexion in standing

 

Image result for hip flexion in standing

Image result for hip abduction in standing

Image result for standing on toes exercise

 

تغذیه بعد از عمل تعویض مفصل

بعد از عمل تمایل بیمار به غذا و خوردن غذا کم میشود بهتر است وعده های غذایی بیشتر شود و حجم غذا کم باشد

در وعده های غذایی حتما پروتئین مثل گوشت مرغ و تخم مرغ گنجانده شود

مصرف فیبرها مثل کاهو سیب هویج قارچ و همچنین اب فراوان جهت پیشگیری از یبوست لازم است

مصرف کلسیم مثل شیر ماست و در صورت نیاز طبق دستور پزشک قرص کلسیم و ویتامین D ضروری است

مصرف ویتامین C بسیار لازم است

گردو ، ماهی، زیتون، روغن زیتون، زنجبیل و زرچوبه به کاهش درد و ورم کمک بسیار میکند

مصرف غذاهای شور و پرنمک مثل ترشیجات ، کنسروجات، دوغهای صنعتی، باعث افزایش التهاب و در نتیجه افزایش درد بیمار میشود

مصرف شیرینی جات مصنوعی مثل ابمیوه و کمپوت های صنعتی و نوشابه ها درد را زیاد میکند

مصرف غذاهای چرب، سرخ کردنی و فست فودها نیز التهاب و درد را زیاد میکند

فلفل سبز و قرمز، مرکبات، اسفناج، بروکلی و گوجه فرنگی به بهبود وضعیت زخم کمک میکند

بهتر است از نان ارد سفید استفاده نشود و نان با ارد سبوس دار به کاهش التهاب و درد کمک میکند

مصرف مغزها مثل مغز بادام ، گردو، فندق و پسته بسیار مفید است

در صورتیکه هپارین یا وارفارین مصرف میکنید مواد غذایی که حاوی ویتامین K هستند نباید مصرف شود مثل بروکلی، خیار و...

اناناس تازه به بهبود زخم و کاهش التهاب کمک بسیار میکند

بهتر است میزان مصرف گوشت قرمز به حداقل برسد و به جای ان از گوشت سفید و ماهی و سویا استفاده شود چونکه گوشت قرمز هم دیر هضم میشود و هم در صورتیکه چرب باشد التهاب را زیاد میکند

چه زمانی بعد از عمل تعویض مفصل میتوان حمام رفت؟؟

تا وقتی که زخم کاملا خشک نشده نباید به ان اب زد عموما دو هفته بهبود زخم زمان میبرد 
گاهی مواقع پزشک با پانسمان ضد اب روی زخم را میبندد و اجازه حمام کردن را می دهد اما بهتر است بدون اجازه پزشک هیچ کاری انجام نشود

ممنوعیت های حرکتی

Other instructions regarding proper body posture and physical activity include:

    Don’t twist or cross your legs.
    Do sit in chairs which have seats as high as your treated knee.
    Don’t keep standing for extended periods of time.
    Don’t keep sitting for more than one hour at a time.
    Don’t sleep on the body side which had the surgery.
    Do climb one stair at a time.
    Do avoid excessive kneeling.

زانو را نچرخانید و چهار زانو نباید بنشینید
روی صندلی با ارتفاع بلند نباید نشست اکر ارتفاع صندلی در حدی باشد که موقع نشستن کف پا به زمین نرسد ان صندلی بلند است و زانو تحت فشار و اسیب قرار میگیرد
برای مدت طولانی نباید ایستاد
بیشتر از نیم ساعت نباید در وضعیت نشسته قرار گرفت
روی سمتی که جراحی شده نخوابید
از پله بالا و پایین نروید در صورت لزوم یک پله یک پله بالا یا پایین بروید
دو زانو نباید بنشینید



در صورت بروز موارد ذیل حتما با پزشک خود مشورت کنید
Also, you must stay vigilant regarding any sign of blood clot formation in your treated leg. These signs include:

    Excessive pain in the calf.
    Redness, irritation, and tenderness below or above the treated knee.
    Increased edema i.e. swelling in your ankle, calf, or foot.

درد شدید پشت ساق
قرمزی، تورم، حساسیت به لمس در ناحیه بالا و پایین زانوی جراحی شده
افزایش ورم در ناحیه مچ پت و ساق و انگشتان

میتواند دلیلی در بروز ترومبوز باشد

در صورت بروز موارد بالا با پزشک مشورت کنید



در صورتیکه قرمزی تورم و گرمای اطراف زانو زیاد باشد و یا ترشح اطراف زخم داشته باشید و درد زانو در حالت حرکت و استراحت شدید باشد نیاز به مشاوره با پزشک دارید
بروز درد در استراحت همراه با سایر علایم فوق میتواند دلیلی بر عفونت باشد


بهتر است بیمار در یک تا دو هفته اول بعد از عمل با واکر و عصا راه برود 
در روزهای اول بیمار اجازه ندارد به طور کامل روی مفصل وزن بیندازد

با شروع فیزیوتراپی ، فیزیوتراپیست تمرینات قدرتی را به بیمار اموزش می دهد تا به تدریج نیاز بیمار به عصا و واکر کم شود 



در جلسات فیزیوتراپی لازم است فیزیوتراپیست تمرینات افزایش دامنه حرکتی را برای بیمار انجام دهد 
در کنار تمریناتی که تراپیست به صورت پاسیو انجام میدهد اموزش حرکات اکتیو به خود بیمار جهت به دست اوردن دامنه حرکتی مفصل لازم و ضروری است

بالا و پایین رفتن از پله


موقع بالا رفتن از پله باید ابتدا پای سالم روی پله بالایی  گذاشت و سپس پای ضعیف تر و سپس عصا را بالا برد

Image result for upstairs after surgery' exercise
موقع پایین امدن از پله باید ابتدا پای درگیر یا ضعیف تر را در پله پایینی بگذاریم و سپس پای سالم


بعضی مشکلات بعد از تعویض مفصل

تغییر طول اندام تحتانی
ممکن است طول اندام های تحتانی بعد از جراحی تغییر کند. در صورت بروز چنین مشکلی باید برای پای کوتاه تر کفی استفاده کرد اگر احساس کوتاهی در یک اندام داشتید به پزشک یا فیزیوتراپیست خود بگویید.

 

محدودیت حرکت زانو
مهم‌ترین مشکل پروتز زانو، امکان خم کردن زانو تنها تا 90 درجه است، در حالی که پس از جراحی انتظار می‌رود زانو بتواند حدود 110 تا 125 درجه خم شود، ولی ممکن است به علت چسبندگی بافت های نرم اطراف زانو بعد از عمل جراحی و یا محدودیت حرکتی شدیدی که بیمار از قبل از عمل جراحی داشته است، حرکت زانو بعد از عمل به این حد نرسد. انجام تکنیک های صحیح تمرینی توسط فیزیوتراپیست و اموزش حرکات لازم به بیمار این مشکل را حل میکند.


باقی ماندن درد
داشتن درد در حین استراحت با وجود حداقل فعالیت از دیگر مشکلات پس از پروتز زانو است.

ممکن است مقداری از دردی که بیمار قبل از جراحی احساس می کرده است، بعد از جراحی باقی بماند و یا ممکن است درد جدیدی در ناحیه بوجود آید.


سختی نشستن
با انجام جراحی پروتز زانو، نشستن روی زمین ممکن نیست.

جراحی پروتز زانو باعث می‌شود که بیمار برای نشستن روی صندلی عقب ماشین‌های کوچک و بالا رفتن از پله‌های اتوبوس هم با مشکل مواجه شود و گاهی حتی این عملکرد نیز غیر ممکن شود.



امبولی یا لخته بعد از عمل جراحی

یکی از مشکلات احتمالی که ممکن است بدنبال عمل جراحی تعویض مفصل ران ایجاد شود لخته شدن خون در وریدهای عمقی پا است. این عارضه در صورت وقوع میتواند مشکلات جدی برای بیمار بوجود آورده و حتی منجر به مرگ او شود.

مهمترین راه های پیشگیری از این بیماری انجام اقدامات زیر است

    همه بیمارانی که تحت عمل جراحی تعویض مفصل ران قرار میگیرند باید تا مدتی از داروهای ضد انعقادی یا رقیق کننده خون استفاده کنند تا احتمال ایحاد لخته کم شود. داروهای مختلفی به این منظور استفاده میشود. فعلا تعداد زیادی از جراحان از داروهای تزریقی استفاده میکنند که یکی از رایج ترین آنها انوکساپارین Enoxaparin یا کلکسان Clexan است. این دارو باید بصورت روزانه و زیر جلدی تزریق شود.

    داروی دیگر مورد استفاده قرص وارفارین است که بصورت خوراکی استفاده میشود ولی البته استفاده از آن نیازمند انجام آزمایش خون حداقل هفته ای یکی دو بار است. بعضی متخصصین ارتوپدی از آسپرین برای رقیق شدن خون استفاده میکنند. تاثیر آسپرین در جلوگیری از لخته بعد از انجام جراحی تعویض مفصل ران مورد اختلاف نظر است. مدت استفاده از داروهای ضد انعقادی بعد از جراحی تعویض مفصل ران حدود یک ماه است

    بیماران باید از جوراب واریس دو طرفه استفاده کنند. این جوراب های واریس بمدت 6-2 هفته در پاها استفاده میشوند و هدف از آن کم کردن میزان خون باقی مانده در وریدهای ساق است

    بیماران باید در یکی دو هفته اول بعد از جراحی هر موقع استراحت میکنند پاهای خود را بالا نگه دارند. بالا نگه داشتن پاها میزان خون آنها را کم کرده و احتمال لخته را کاهش میدهد


    بیماران باید بلافاصله پس از انجام جراحی شروع به حرکات مچ هر دو پای خود کنند. بیمار باید هر دو مچ پا را بصورت ارادی مرتبا به بالا و پایین خم کند. توصیه میشود حداقل هر دقیقه ده مرتبه این کار انجام شود. در اولین زمانی که پزشک اجاره میدهد بیمار باید شروع به حرکت هر دو زانوی خود کند. حرکات مدام اندام تحتانی احتمال بروز لخته را کاهش میدهند

    بیمار باید در اولین زمانی که پزشک تشخیص میدهد راه برود. وی هر چه زودتر و هر چه بیشتر راه برود احتمال بروز لخته در او کمتر میشود


خوردن روزانه یک لیوان چای سبز به کاهش التهاب مفاصل کمک میکند
مصرف بیش از اندازه چای سبز میتواند مضر باشد

 

چه کسانی بیشتر در معرض عفونت مفصل مصنوعی هستند

در کسانی که سیستم دفاع ایمنی بدن آنها ضعیف است احتمال بروز عفونت بعد از جراحی زیاد میشود. ابتلا به دیابت، روماتیسم، بیماری های مزمن کبدی و یا کلیوی و یا سرطان و یا مصرف داروهای حاوی کورتون میتواند سیستم دفاع ایمنی بدن را ضعیف کند. به بیماران سیگاری توصیه میشود تا این عادت خود را از چند هفته قبل از جراحی ترک کنند چون احتمال بروز عفونت بعد از جراحی را افزایش میدهد. در افراد چاق احتمال عفونت بعد از جراحی بیش از افراد لاغر است.

کسانی که قبلا عمل جراحی در اندام تحتانی(پا) داشته اند و یا کسانی که پلاتین در استخوان های پا دارند و بخصوص کسانی که قبلا سابقه عفونت در محل لگن یا پا داشته اند در معرض خطر بیشتر عفونت بعد از جراحی تعویض مفصل قرار دارند.



هنگام استحمام‌  پس از تعویض مفصل لگن از صندلی دسته دار با نشیمن بلند استفاده کنید.

ارتفاع صندلی باید دو اینچ بالای زانو در حالت ایستاده باشد‌

در کلینیک فیزیوتراپی بهنود کلیه حرکات و بایدها و نبایدها توسط فیزیوتراپیست به بیمار اموزش داده میشود و عموما اکثرا بیماران بعد از ده جلسه فیزیوتراپی بهبودی و رضایت از درمان دارند و دامنه حرکتی کامل را به دست اورده و به زندگی معمول خود برمی گردند.

مطالب کامل و جامع را در کانال ذیل به نام کانال تعویض مفصل ببینید

http://t.me//replacementpt

 

مطالب کامل تر را از فیزیوتراپیست ما بخواهید.(فیزیوتراپی بهنود)

 

ورود به سایت

نمایش آمار بازدیدکنندگان

2319441
امروز
دیروز
هفته جاری
هفته گذشته
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
193
239
3231
2309622
14363
30708
2319441

آی‌پی شما: 18.191.157.186
امروز: Thu، 18 Apr 2024 - ساعت: 07:04:16
 

کلینیک فیزیوتراپی بهنود با همکاری

 فیزیوتراپیست مهدیه جعفری (کارشناس ارشد)

مولف کتاب سکته مغزی، راههای مقابله، پیشگیری و توانبخشی و محقق چندین مقاله 

فیزیوتراپیست کورش معصوم زاده (کارشناس ارشد)

فیزیوتراپیست رسمی فدراسیون پزشکی ورزشی، تنها فیزیوتراپیست اعزامی به بازیهای المپیک جوانان 2014 نانجینگ چین

در دو شیفت صبح و عصر آماده ارائه خدمات می باشد

 
 


آدرس: کرج، سه راه رجایی شهر(گوهردشت)

نرسیده به بازار ملاصدرا، ولیعصر 4، مرکز جراحی دی

فیزیوتراپی بهنود

026-32756713

09397198886

 

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به کلینیک فیزیوتراپی بهنود می باشد. 1394©